Foto: Bengt Carlsson bonvax.com

  

Vad är systemcafé?

SystemCafé har blivit en succé. För den som inte vet, är Systemcafé en intervjuform framtagen av Våge Ljunggren där intressanta personer blir utfrågade inför publik.

 

Idén till SystemCafé fick Våge när han såg en videoinspelning av en utfrågning av Wittaker. Perfekt, tänkte Våge som länge funderat på hur man skulle anordna ett inspirerande kunskapsmöte.

 

— Jag tänkte att vi ofta går över ån efter vatten när vi bjuder in utländska kunskapare för att hålla seminarium. Det finns ju en hel del duktigt folk här hemma. Jag tänkte på alla dem jag haft som handledare och utbildare, människor som inspirerat mig. Hur skulle jag kunna göra dem mer synliga? Få reda på vad som inspirerat dem; vad som är viktigt i deras liv och så vidare.

 

— När jag såg intervjun med Wittaker förstod jag att jag hittat formen. Att intervjua kunskapare är ett bra sätt, jämfört med att låta dem hålla föredrag. Man kommer fort fram till det som är intressant för just oss, det kan bli livfullt när publiken kan ställa frågor och det kan bli en bra dynamik med flera personer på scenen.

 

Våge drog sin idé för Stockholmsföreningens styrelse som nappade. Han ägnade  litet semestertid åt att klura ut bra frågor och områden.

 

Det blev tre huvudpunkter: intervjuobjektets personliga bakgrund, tankar kring ämnet familjeterapi och slutligen metoder och teorier.

 

— Frågorna fungerar mer som ett slags schema över kvällen än prioritetsordning för utfrågandet. Det viktiga jag lärt mig av SystemCafé-kvällarna är att föreställningen vinner på att vi lyssnar och ställer följdfrågor i stället för att hoppa till nästa fråga på manuset. Vår uppgift är ju inte att avslöja offret - vi ska få fram en levande och bra berättelse.

 

En av de intervjuade under åren har varit Mia Andersson. Efter SystemCafé blev hon inbjuden till London för att hålla ett föredrag. Hon funderade på att tacka nej när hon kom
ihåg erfarenheterna från SystemCafé och förde fram tanken till engelsmännen.

 

De tyckte det verkade bra och gjorde så vilket alla gillade. Under Nordiska konferensen i Reykjavik i augusti upprepade Mia greppet inför cirka 400 åhörare med samma goda resultat.

 

— SystemCafé har fungerat alldeles utmärkt som inspirationskälla, säger Våge Ljunggren. Nu har vi hållit på i 4 år och har haft över 40 systemcaféer. Människor säger till oss att systemcafé blivit ett begrepp. Formen känns fortfarande vital och vi inbjuder alla intresserade att komma och dela det inre och det yttre samtalet med våra inbjudna gäster.

 

Vill du hyra någon av de tidigare Systemcaféer som finns inspelade på video så hör av dig till Våge Ljunggren, vage.ljunggren@upplandsvasby.se eller telefon 073-626 49 76.

 

Copyright © FFST 2022-10-02